Theo

Theodorus Mathias Regnerus Swart

Theodorus Mathias Regnerus Swart ook genaamd Theo, geboren op 19 augustus 1920 in Oosterwijtwerd/gem.’t Zand op Batenburg.
Hij is getrouwd op 12 april 1951 in Eindhoven, getrouwd op 23 juni 1951 aldaar voor de kerk (r.k.) op 30 jarige leeftijd met D. Theodora B. M. Abee ook genaamd Ine (27 jaar), geboren 2 maart 1924 in Vlagtwedde, overleden op 19 december 1989 in Helmond, begraven op 23 december 1989 in Maarn.
Theo is hertrouwd op 23 mei 1991 in Helmond,getrouwd aldaar op 24 mei 1991 voor de kerk op 70 jarige leeftijd met Marrie Petronella Bremer ook genaamd Marrie, geboren op 2 mei 1933 in Oosterend (Texel).

kleine Theo op de stoel (1921)

kleine Theo op de stoel (1921)

 

Trouwfoto Theo en Ine

Trouwfoto Theo en Ine

==Levensverhaal==

Met mijn veertiende ben ik naar een juvenaat gegaan om kloosterling te worden, heb daar het schildersvak geleerd, maar het was een hel, eerstens vanwege het feit dat ik last had van woordblindheid en op de tweede plaats sprak ik geen A.B.N. maar een boerse taal, dat was het accent van ons als noordelingen. Na een jaar ben ik er mee gestopt, en heb toen bij een baas gewerkt als leerling, en avondschool gevolgd in Driebergen.

Het kloosterleven bleef mij trekken. Op 23-1-1939 ging ik naar Zuid-België.
De oorlog brak uit, en ik mocht niet meer naar huis schrijven dat werd niet toegestaan door de bezetter. Nov. 1943 werd ik op transport gezet naar Leipzig en kreeg een omscholing voor “slosser” d.i. machinebankwerker, en na verloop van tijd hadden ze een elektricien nodig, dus werd ik omgeschoold om aan die behoefte te kunnen voldoen. Dan komt er een heel moeilijke tijd.
Na de oorlog ben ik naar Eindhoven gegaan en heb ik het schildersvak weer opgenomen.

Theo en Ine op hun 25 jarige huwlijksdag 23 juni 1976

Theo en Ine
op hun 25 jarige
huwlijksdag
23 juni 1976

In ’52 was er plaats voor mij bij D.A.F. Tentoonstellingen verzorgen met afdeling reclame. Intussen kreeg ik de kans op de kunstacademie avond en weekend cursussen te volgen o.a. bij Jan Gregoor.
In ’59 ben ik als uitvoerder in de bouw begonnen, heb toen een schriftelijke cursus gedaan als assistent bedrijfsleider en heb diverse grote projecten geleid. In ’66 ben ik gaan werken op een verpleegtehuis voor zwakzinnigen, techn.-dienst als kleur en interieur adviseur en onderhoud schilderwerken.

In 77 kreeg ik een long-abses en een embolie en ben toen in de W.A.O. gekomen.
Op 23-6-1951 ben ik gehuwd met: Ine Bernarda Maria Abee. Helaas hebben wij geen kinderen gekregen. Wel is aan ons de zorg toegewezen van de kinderen Pelt, vijf kinderen uit een gezin van 10 waarvan de ouders nog leefden en uit de ouderlijke macht waren ontzet.

De kinderen Pelt

De kinderen Pelt

De jongste onze Monique was drie en de oudste dertien jaar. Ik heb er nog altijd contact mee, niet zo intens, behalve Monique, die drie jaar was toe zij bij ons kwam en nu zelf getrouwd is met Peter Bos, ze hebben samen een kind en ook een pleegkind, zij komen regelmatig mij opzoeken. Al deze kinderen zijn in de verpleging gegaan. Peter als assistent anesthesist. Frans en Kitty en Tineke die hebben het meer gevonden in ” Z” verpleging en kinderzorg. Op 19-12-1989 Is Ine overleden, tengevolge van borstkanker, na de amputatie en zes jaar sukkelen en onzekerheid. In ’98 was Marrie bij ons d.w.z. bij Ine en mij, een jaar voor Ine’s overlijden, zij kwam ons wat helpen met het huis schoon te houden. Toen Marrie weg was, zij Ine, “dat zou een goede vrouw voor jou zijn! ” Ik was beduusd. Waar praat je over? Maar zij voelde wel dat het niet lang meer kon duren dat ze zou komen te sterven. Ik was echt niet van plan om weer te trouwen, maar God had een ander plan.

 

trouwfoto van  Theo en Marrie 24 mei 1991

trouwfoto van
Theo en Marrie
24 mei 1991

 

24 Mei 1991 ben ik inderdaad met Marrie gehuwd. Haar beroep was musicienne, Marrie heeft haar conservatorium opleiding gedaan in Amsterdam. Marrie heeft 22 jaar in Amerika gewerkt, in Washington D.C. op de Katholiek University als muziekpedagoge. Onder de Naam ” MUSICA MUNDI” hebben Marrie met haar collega Margit Smith, als Composers / Performers, radio-uitzendingen via “De Voice of Amerca,” verzorgt bijna over de hele wereld.
Terug in Nederland is Marrie, zich helemaal gaan toeleggen op kerkmuziek met Gregoriaans als specialiteit. In ’97 heeft zij hiervoor op het conservatorium te Tilburg nog een studie kerkmuziek gevolgd. Wij waren een jaar getrouwd toen zij borstkanker kreeg, een amputatie was het gevolg. Weer 8 jaren van onzekerheid, en uiteindelijk op 27 Mei 2000 er aan overleden. Drie dagen voor haar overlijden waren we 9 jaar getrouwd.

de woonboerderij

de woonboerderij

Iconen schilderen was mijn hobby, en tegenwoordig ben ik veel met de computer aan het werk. Zo ben ik nu muziek, welke door Marrie in Amerika maar ook in Afrika (Ivoorkust) Mexico en Canada is uitgevoerd, van banden aan het overzetten op CD’s. Ook ben veel bezig met het maken en bewerken van foto’s op de computer.