Henk en Jeanne 60 jarig huwelijk

Op 24 oktober 2008 vierden, in besloten kring, Henk en Jeanne hun 60 jarig huwelijk (21 oktober 2008).

Het feest werd gehouden in een vakantiehuis welk door de (klein)kinderen feestelijk was versierd. Het was een bijzonder geslaagd weekend.

 

Speech van vader/opa Henk Swart

Ons zestig jarig huwelijk 21 okt. 2008

08-10-21Henk_Jeanne60jr508-10-21Henk_Jeanne60jr4

Ons moeder en ik zijn blij om hier in Odiliapeel een gezellig weekend door te brengen ter gelegenheid van ons zestig jarig huwelijk.
Zestig jaar, … ons leven verstreek, en omdat wij het zelf zijn, hebben wij er zelf vaak niet zo’n erg in. Iedereen om ons heen wordt ouder.
Bij een mijlpaal zoals deze, kijk je wel eens achterom.. Neem bijvoorbeeld de zorgeloze wijze, waarop wij destijds aan kinderen begonnen, dat was leuk !
Geen weet hebben van de drukte, de problemen met het opvoeden, de moeilijkheden die de ouder- kindomgang soms ook geeft, maar – in hoofdzaak – ook veel plezier en dankbaarheid. Het gezin, en ruimte van het samenzijn, waar ieder zijn/haar verhaal kon doen.

08-10-21Henk_Jeanne60jr308-10-21Henk_Jeanne60jr2
Ik heb het altijd beschouwd als een soort aantrekkingskracht van elkaar weer ontmoeten.
Nu achteraf weten we precies wat het betekende. De jeugd beleef je weer, maar dan anders dan in onze oudere leeftijd.
Zoals we nu weten wat het is om je eigen ouders, vrienden, familie en kennissen te verliezen. Achteraf blijkt dat we een weg hebben afgelegd waarin nogal wat is voorgevallen. Thans is de aanvankelijk stevige grond onder onze voeten door onze leeftijd wankel geworden.
Anderzijds hebben we kunnen zien, als we zolang bij elkaar zijn, dat we blijkbaar in staat zijn elkaar lief te hebben en trouw te zijn.
Het is wel raar, vind ik, dat bijna alle films, en heel veel boeken over jonge mensen gaan. Zij plannen en verwachten in hun leven zoveel interessanter dan de wat oudere mens.
Om kort te gaan: Heerlijk vinden wij het dat niet alleen wij, maar ook de mensen om ons heen ouder zijn geworden, en dat zij over het algemeen allemaal goed met elkaar overweg kunnen.

08-10-21Henk_Jeanne60jr1
Jonge mensen kijken en geloven dat zij iets zien wat wij niet meer zien., en weten dat wij elkaar, soms wat steviger, soms wat losser, al zoveel jaar hebben weten vast te houden.
Mijn eigen vader in zijn 98 ste, levensjaar, zei altijd dat het fijn is om ouder te worden. Ik geloof dat vooralsnog ook. In vergelijking met hem zijn wij, ons moeder en ik, nog maar in het begin van het ouder worden.
Speciaal dank aan jou Jeanne; Jij hebt je hele leven voor ons gezin ingezet en vaak onder moeilijke omstandigheden, vooral toen ik nog actief in dienst was en de bedreigingen tegen mijn leven en nachten dat ik niet thuis kon zijn. Dank aan jullie allemaal die dit weekend voor ons tot een onvergetelijke hebben gemaakt. Speciaal Bernarda en Trees, jullie hebben er alles aan gedaan deze bijeenkomst te organiseren.

Mede namens ons moeder, oma, vader/opa Henk Swart